Plutselig lammelse

Fibrocartilaginøs emboli

Fibrocartilaginøs emboli (FCE) er en sykdom som foråsakes av et lite infarkt (sirkulasjonsstopp) i ryggmargen,  som gir akutte symptomer på lammelser.
Nokså vanlig på hund, sjeldnere hos f.eks katt og mennesker.

Sykdommen oppstår ofte akutt, gjerne etter lek/aktivitet. Mange oppgir at hunden har løpt i ring før hendelsen. Noen hunder skriker til, slik at man tror de har slått eller skadet seg. Men tilstanden kan også komme selv om hunden har vært i ro.

Unge hunder av store raser er mest utsatt. Men også middelaldrende og middelstore hunder kan få dette. Det er ikke noen mistanke om arvelig disposisjon.

Årsaken er at en liten bruskbit, av samme type som brusken som sitter mellom ryggvirvlene, løsner og fester seg i et blodkar og dermed hemmer blodforsyningen til en del av ryggmargen.  Dette forårsaker oksygenmangel (ischemi) i en bit av ryggmargen, og nervevevet skades/dør. Dette vil gi lammelser, refleksbortfall og nedsatt følsomhet i området bak skaden. Ofte sees lammelser, ustøhet, og det er nesten alltid verst på ett av bakbena. Halen kan også lammes. Om infarktet sitter i nakkeregionen kan også forbeina påvirkes.
I starten viser hunden ofte tegn på smerte, men etterhvert antas smerten å forsvinne.

Diagnosen mistenkes når andre skader/sykdommer utelukkes. Lammelsen skal ha kommet brått, og er nesten alltid verre (eller bare) på ene siden av kroppen. Pasienten viser normalt ikke tegn på smerte. Røntgen gir ingen funn, men MR kan påvise hevelse i det affiserte området. Lontrastrøntgen KAN vise hevelse av ryggmargen, men påvisning kan være vanskelig.
Spinalvæskeprøve kan vise avvikelser, økt mengde celler eller proteiner.

Behandling er å rehabilitere/trene styrke og balanse. Svømming og etterhvert trening på litt variert underlag anbefales. De fleste blir ganske raskt bedre, noen vil kunne "slepe" litt på f.eks et bakben.

Hvis hunden føler smerte (klypetest i tå) er prognosen god. Hunder som har mistet all smertefølelse har bedre prognose hvis de tidlig opereres, slik at trykket mot nervekanalen minskes og varig skade blir mindre alvorlig.Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.08 | 10:18

Hei! Denne siden er så bra. Den er både veldig koselig og veldig lærrerik. Den inneholder både videoer og lesestoff. Ikke minst at den formidler til kunnskap :

...
05.08 | 22:36

Takk. Informasjon er viktig.

...
01.08 | 08:32

Du er så ærleg (og modig) !
Ved å gå ut med opplysningar kan vi sjå slekter vi bør unngå i avl. HAR skulle hatt tilsvarande oversyn, på ein søkbar databa

...
09.07 | 19:22

Ja, tidligst ved 7 uker, noen bør være litt eldre (avhengig av rase, modenhet)

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE