Viktig info til deg som vil kjøpe schäfervalp
Film om å få valp i hus
Dette er en film fra Royal Canin om den første tiden med valp.
Varer ca 40 minutter.

http://www.royalcanin.no/om-hunden/valpen/livet-med-valpen-din/filmen-om-valpen?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

 
Dette forunderlige dyret
som snublet inn i mitt liv....
ga meg en grunn til å ta en pause,
sette ned farten,
slappe av og legge mer merke til
hvor rikt mitt liv var.

Shane Galloway


En liten billedblogg om BAKSIDEN ved å ha hund, hehe:
http://bitmeg.wordpress.com/2014/03/12/baksiden-av-medaljen/

Hvordan unngå "katta i sekken"....

Lenke til Norsk Schäferhund Klubb sitt hefte "velkommen valp" finner du her:
http://www.norskschaeferhund.com/images/documents/velkommen%20valp%20revidert.pdf

Vi deler ut heftet til valpekjøperne så fremt vi har fått det tilsendt fra klubben (har i perioder hatt leveringsproblemer) men det er kjempelurt å lese det på forhånd.
Sju gode råd til nye valpekjøpere
Bruk god tid og ta kontakt med flere oppdrettere. De forteller mer enn gjerne hva de er opptatt av. Noen kan vise til at de har levert hunder til politiet og andre som bruker hundene og hvor hundene må ha bestått og er skuddfaste (ikke bare gjennomført) mentaltest, mentalbeskrivning Hund (MH) eller Funksjonsanalyse (FA). For mange er det fine premier på utstillinger som er det viktigste.

1. Be om stamtavle/reg.nr på foreldredyrene til valpekullet du vurderer. Ut fra stamtavler kan man sjekke ganske mye selv. HD, AA, meritter, innavl.
Mye av dette kan du også finne på DogWeb. Gå inn og les!

2. Spør oppdretter om levealder, helse, prestasjoner på aner, foreldre og søsken til foreldre. Har de hatt kull tidligere, så selvfølgelig helse og prestasjoner på disse også. Ikke glem mentalitet.

3. Holder oppdretter kennelsamlinger for valpekjøperne? Treninger med instruksjon? Lydighet? Bruks – spor – rundering? Det er selvsagt et pluss, men kan jo by på geografiske eller tidsmessige utfordringer.

4. Legger oppdretter vekt på at så mange som mulig i kullene tar HD- og AA-røntgen etter ettårs alder? 
Se: Regler for Norsk Avlskåring for Norsk Schäferhundklub.

5. Hvordan er HD- og AD statistikken hos oppdretter?

6. Er oppdretter opptatt av at så mange som mulig i kullet gjennomgår mentaltest? (k-test, MH eller FA)? Eller tar en ferdselsprøve?

7. Om oppdretter har et ”skrytealbum” om hvem de har solgt hunder til, og bruker disse som referanse, ta gjerne kontakt med noen av disse slik at du kan forhøre deg. Hvis oppdretter har facebookgruppe e.l, bli medlem der og se hva tidligere valpekjøpere skriver og driver med. 

Husk at de forskjellige kull hos en oppdretter, også er fra forskjellige kombinasjoner av hunder. Et kennelnavn betyr bare at kullet kommer fra en bestemt oppdretter, og sier lite om valpen du vurderer å kjøpe.

Sørg for å hilse på foreldredyrene om dette er mulig. Om du ikke får se valpenes mor, er det som oftest noe galt.

At far er tysk er ikke nødvendigvis et kvalitetstempel. Schäferhunden er en tysk rase! Det ligger tyske linjer bak de fleste hunder i Norge. Det er ofte vanskeligere å få riktig informasjon om søsken etc om far til valpene er i utlandet.

Grå eller sorte schäferhunder er ikke nødvendigvis bedre brukshunder. Grå hunder er ofte avlet lettere i kroppen, mindre vinklet, mer aktive, har sterkere drifter og krever mer av sine eiere, men har også fordeler for den som vil konkurrere/drive aktivt innen brukshundarbeid. Utstillingsmessig når de sjelden opp. Men her som ellers finnes unntak. Bruksegenskapene sitter ikke i fargen. Det finnes utmerkede egenskaper hos mange sort/brune, og det finnes grå linjer som ikke duger særlig bra, og det finnes også grå "eksteriørlinjer". Erfaringsmessig har de ivrigste brukshundfolk ofte valgt grå, og de gjør det da gjerne bra med sine - de ivrigste utstillerne velger sort/brun og lykkes der - men til en viss grad snakker vi nok selvoppfyllende profetier. Vi mener at en god schäfer er brukandes til mye :)
Så tenk over hva du vil ha, og let etter det.
Billig og like bra?
Det selges billige valper både på Finn.no og andre steder.

Er prisen lavere enn normalt for rasen, kan det skyldes følgende:

Valpene kan være uregistrert. De fleste oppdrettere vil selge registrerte valper hvis mulig, men ikke alle kull kan registreres. For registrering kreves bl.a at foreldre er HD/AA undersøkt og selv registrert, hannhund må være utstilt/ha testikkelattest, den som registrerer må ha eierskap/avlsrett på tispa, det må ikke være tett innavl, tispa kan ikke ha hatt for mange kull eller være for gammel. 
En uregistrert valp kan ikke brukes til utstilling, avl eller brukshundkonkurranser. Det gjør ikke så mye tenker mange, hvis de "bare" er ute etter familiehund. Verre er det å ikke få vite noe sikkert om avstamningen, helse hos foreldre, mentalitet, og du har ikke noen garanti for at hunden er det "oppdretteren" sier at den er. En som bevisst avler fram uregistrerte valper er ofte ute etter å tjene penger og ha minst mulig utgifter, og det er et dårlig utgangspunkt for en liten valp.

Valpene kan være registrert, men oppdretter følger ikke NSchK sine avlsregler. Dette KAN være utmerkede valper, men dessverre er det ofte en grunn til at kullet er "utenfor NSchK". Hvis årsaken er at en eller begge foreldre har for dårlig mentalitet, eller ikke har friske/godkjente hofter og albuer, bør du styre unna. Oppdretteren vil selvsagt sjelden innrømme dette, og heller si at "klubb ikke interesserer dem" eller annet. Det kan også være at oppdretteren ikke er interessert i utstilling, eller at hundene har feil i forhold til standarden (f.eks for store). Her kan du selvsagt få deg en flott familiehund likevel, men sjekk alle fakta GRUNDIG om du kjøper fra oppdretter uten avlsgodkjente hunder.

Valper kan også selges til redusert pris pga sykdom, utstillingsfeil eller tidspress hos oppdretter. Det KAN i beste fall bare være dårlig marked, og noen oppdrettere dumper pris for å bli kvitt valper de er redd for å bli sittende med - og har kanskje ikke tid/plass/råd til å ha valpene lenger enn normal salgsdato. Å kjøpe en valp med f.eks tannfeil eller annet kan gi noe reduksjon i pris, med mindre det er en ren skjønnhetsfeil og man er klar på at utstilling er uinteressant uansett. Alder i seg selv bør ikke gi prisreduksjon om valpen har det godt hos oppdretter, og faktisk ser man mer av den voksne hunden når valpen er litt eldre - men det forutsetter at oppdretter gjør en SOLID jobb med sosialisering. 

Fritz Rendall 17.10.2021 10:01

Ønsker og kjøpe ei tispe
Fritz Rendall
Vegskiftebakken 4
8256 Røkland
Tlf 932 44 612

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)