Kreft hos hunder

Kreft hos hund

Forekomsten av kreft hos mennesker er økende. Dels skyldes det nok at vi lever lenger, men også en økende mengde påvirkninger fra miljøet (kjemikalier og stråling i hovedsak). Det sistnevnte vil jo også gjelde for hunder.

Noen kreftformer viser seg også å ha en arvelig disposisjon. Hos mennesker gjelder dette blant annet noen former for tarmkreft, eggstokk/brystkreft, og enkelte leukemier. 

Uten at jeg sitter på oppdaterte statistikker, virker det som om kreft hos hunder også har blitt mer vanlig. Kanskje også fordi vi har blitt flinkere til å stille diagnoser?

Blant mine og kjente hunder har jeg stiftet bekjentskap med leukemi/lymfekreft, kreft i bukspyttkjertelen, svulster/kreft i milten, og jursvulster. 

Kreftbehandling hos hund

Det finnes to hovedstrategier for behandling: Operasjon (fjerne svulst der det er mulig) og cytostatika (cellegift) som da i hovedsak brukes der operasjon ikke er mulig, eventuelt i tillegg. 
Noen svulster kan være hormonfølsomme, og da kan f.eks endring av hormonstatus være en behandling.

Før f,eks jursvulster opereres bort, er det vanlig å kontrollere hundens almenntilstand samt se etter spredning ved å ta f.eks røntgen av lunger mm. Man ønsker ikke å operere hvis prognosen ellers er dårlig, men mange ganger kan svulster fjernes med meget godt resultat. 

Jur- og miltsvulster er kanskje de vanligste å fjerne ved operasjon. 

Cellegift til hund høres kanskje brutalt ut, men det brukes som regel medikamenter med få bivirkninger - som regel vil hunden få god livskvalitet på medisinene, og de mister feks ikke pelsen eller matlysten slik tilfellet kan være hos mennesker. Det er relativt sjelden at cellegiften kurerer kreften helt, men den kan gi hunden et godt liv i mange måneder og kanskje år. Min fem år gamle hannhund som fikk leukemi for 15 år siden fikk et halvt år med god livskvalitet etter cellegift - og nå har behandlingen kommet adskillig lengre, jeg har hørt om hunder som lever godt i årevis på slik behandling.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)