Helse hos langhåret schäferhund

Generell helse

De langhårede hundene stammer i hovedsak fra de samme linjene som normalhårede, og fortsatt fødes de fleste langhårsvalper i normalhårkull. Langhårgenet nedarves recessivt, og påvirker så vidt vi vet ikke andre egenskaper, selv om det i noen sammenhenger har vært koblet til hode/skalleform og beinmasse. Sistnevnte gjelder kanskje hovedsaklig "langhår uten underull", en variant som er sjelden og som fortsatt ikke er godkjent. 

Alle sykdommer som finnes på normalpels finnes i samme grad på langhår, men etter hvert som man begynner å avle flere rene langhårskombinasjoner, så er det disses arveanlegg som vil få større betydning for rasevarianten. Her har langhåroppdrettere et stort ansvar, og også en mulighet til å påvirke avlen positivt. Det må jobbes ekstra godt, siden utvalget av avlsdyr ikke vil være like stort som på normalhår, men kravene som stilles bør være minst like høye.


HD og AA hos langhår

Statistikk fra NKK, beregnet januar 2014:

Som denne viser er et fåtall langhår hittil registrert og røntget. Mange langhår finnes fortsatt som normalhår på papiret, siden de ikke er utstilt og omregistrert. 
Antallet tatt i betraktning avviker ikke resultatene særlig mye fra normalhår, og det er da heller ikke ventet siden vi her i stor grad snakker om hunder fra de samme kullene.

En interessant hypotese jeg personlig har: Det virker som om noen langhår er "lette" i kroppen (har mindre beinmasse) som valper - og kanskje er det slik at OM disse har anlegg for HD, så vil det oftere bli en sterk grad? Bare en spekulasjon foreløpig, men noe jeg følger med stor interesse framover.

Pels og hud hos langhår.

Selv om genene er like, kan selve pelskvaliteten hos langhår føre med seg spesielle utfordringer. Dette var en av hovedargumentene mot å godkjenne langhår (at de skulle være mer utsatt for kløe, eksem, og mindre hardføre i vær og vind) men det har i liten grad vist seg å stemme. 

Ja - det kreves litt mer pelsstell. Snø og isklumper kan være et problem. Viktig at pelsen har er godt mettet med fett. Kan være lurt å klippe av litt potedusker, og evt impregnere litt med ufarlig fett (labbefett, formfett) før skiturer o.l.

Om sommeren bør hunden (som andre) få tørke godt før den tas inn på varme eller tette steder. Fuktig pels som "langtørker" (feks en våt hund som legges i bur i en varm bil) kan gi akutt bakterie- eller soppoppblomstring (våteksem). Har hunden badet i gjørme eller saltvann, bør den skylles i rent vann. 

Nok fett i kosten (tørrfor har ofte litt lavt fettinnhold pga holdbarhet) og nok av viktige Omega-3 fettsyrer, pluss evt litt ekstra B-vitamin (ølgjær) er rimelig og god sikringskost for langhår. Spesielt viktig i røyteperioder (når ny pels dannes).

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)