Hvordan vi trener
Belønningsbasert opplæring

 

 

 


Hunder lærer raskt å gjøre det som lønner seg. De lærer å unngå ting som er ubehagelige, og å gjøre ting som fører til positive resultater (f.eks mat, kontakt, lek, frihet).

 

Straff og ubehag kan ikke benyttes i nyinnlæring, da det kun undertrykker og demper atferd, og ikke lærer inn nye atferder. I tillegg vet vi at korrigering skaper stress og frustrasjon, nedsetter læreevnen, minsker kreativiteten og skader tilliten mellom hund og menneske – derfor unngår vi i størst mulig grad å påføre hunden noe ubehag under trening. Rykking i bånd, strupebånd, kjefting, nakketak etc  brukes derfor ikke i moderne hundetrening. Vi lærer hunden hva ”nei” betyr (på en vennlig måte) og bruker det kun hvis atferd må stoppes.

 

For at hunden skal lære forskjell på ”riktig og galt" må ”riktig” være mye mer attraktivt å gjøre, enn ”galt”. Det krever at vi klarer å belønne det riktige hunden gjør, på en effektiv måte! Kan vi bruke belønning korrekt, er det nesten ingen grenser for hva hunden kan lære.

 

HVA ER BELØNNING?

Belønning er noe hunden setter pris på. Kalles også en positiv forsterker. Kan være en godbit, et måltid, noe å gnage på, oppmerksomhet, noe å løpe etter, noe å lete etter, kos, rosende ord, kløing på magen, stryking i munnviken, få være i aktivitet, få komme ut på tur…… alt hunden din liker!

Raskeste og beste belønning i trening er ros. Men ros i seg selv betyr lite, må derfor kobles opp mot f.eks godbiter, lek eller kos for å bli en effektiv belønning.

Godbiter kan være ferdigkjøpte, hjemmelaget (leverbiter) eller rett og slett menneskemat hunden liker (vafler, kjøttkaker, pølser, ost….) De skal være små og mange, ikke få og store.

Ball, fille, kong osv kan være fin avveksling til godbitbruk.

 

NÅR SKAL VI BELØNNE?

Belønningen skal komme lynraskt etter ønsket atferd. Kan nesten ikke bli raskt nok! Derfor er ros så viktig, den vil alltid være raskest i bruk, og skal komme før evt. tilleggsbelønning (godbit, lek eller kos). Har ikke hunden fått belønningen innen tre sekunder så glem det.

Prøv å være konsekvent når du roser (samme ord, samme stemme) så lærer hunden fortere hva ros betyr. Braaaaa gutt, fliiink vovve, dyyyktig jente….. velg det du vil, og bruk det.

Noen bruker også en klikker (lager konsekvent samme lyd) som innlært belønning.

 

HVOR OFTE SKAL VI BELØNNE?

I startfasen, hver gang hunden får det til (eller er på vei til å klare det litt bedre)

Når hunden får det til hver gang, belønn ca hver tredje gang – velg gjerne ut de beste. Du får mer stabil læring når du har gått over til variabel belønning (altså ikke alltid belønning).

 

HVA HVIS HUNDEN GJØR FEIL?

De fleste feil kan overses, prøv igjen med nødvendig hjelp, og belønn når det går bedre.

Det er de vellykkede øvelsene hunden lærer av. Og når hunden har lært hva den skal gjøre, forsvinner mange unoter av seg selv (atferd som ikke belønnes, opprettholdes ikke).

Hvis hunden oppnår en belønning ved å gjøre feil, kan det være nødvendig å fjerne denne for å få en riktig innlæring. Som f.eks under innlæring av sitte bundet, hilse pent, gå i bånd etc.

En sjelden gang kan det være nødvendig å stoppe hunden (nei!) for så å hjelpe den inn i riktig atferd - som deretter belønnes.

 

HUSK:

Tren inn rose-ord!. Finn ut hvilke belønninger din hund elsker, og bruk dem når du trener..

                                                                               2008 Gunn Tove Bekken

 

 

 

 

 

 

 

Problemhund?
Mye kan gjøres med hundeproblemer... se f.eks på denne siden, her finner du mange artikler om hunder, problemer og løsninger sortert etter tema.
http://http://www.manimal.no/Artikler/Artikler-om-hund
Din overskrift

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)