Sporinnlæring for nybegynnere
Hva er et spor?

 


Det finnes mange ulike typer spor. Men prinsippet er det samme. Hunden skal følge nokså nøyaktig etter der hvor en person (evt dyr) har gått, og slik finne fram til noe underveis eller i enden.

Viltspor:          Spor etter f.eks elg, rådyr

Blodspor:        Spor etter skadet dyr, eller menneskespor med tillegg av dyreblod

 

Menneskesporing er kanskje det vanligste, og der finnes også ulike varianter:

Slepespor:       Leke/gjenstand trekkes i snor etter sporlegger, og gjemmes i enden av sporet.

Førerspor:       Eier går ut sporet og sitter selv i enden, hunden går da spor med annen person

                          Eller eier går ut sporet, henter så hunden og går sporet fram til en leke e.l.

Fremmedspor: En ukjent går ut sporet, har med seg noe hunden liker (gjenstand etc)

Næringsspor:   Mat/pølsebiter legges i fotsporene, brukes for å lære hunden nøyere sporing.

En liten pølsebit i hvert fotspor!
Lurt å gjøre før du begynner:

Før du begynner med spor, kan du godt øve (eller prøve ut interessen) for følgende:

Forberedende øvelse 1: Legg ut godbiter i overtråkket område. Rute, plen eller skog.

Forberedende øvelse 2: Gjenstandsinteresse – og interesse for lek med fremmed person

Forberedende øvelse 3: Hente gjenstander, byttelek, søke etter ting i terreng og apportere

 

Hunden må ha en motivasjon som gjør at den har lyst til å følge sporet, og også lyst til å fullføre selv om det skulle dukke opp andre interessante ting…. Hva motiverer din hund?

To typer spor som er enkle å starte med

 

Godbitspor: Bind hunden. Sett ned et merke (pinne) ved start. Tråkk godt ned, legg noen godbiter der. Gå så ut i en rett linje, korte skritt, legg godbiter under hvert fotspor. Ca 30 skritt. Stopp, tråkk ned litt, legg liten haug godbiter som avslutning. Gå i bue tilbake til start. Hent hunden og pek ned i bakken på sporstart. Følg tett på, lær hunden å jobbe konsentrert med nesa helt ned, ikke la den gå ut av sporet før det er slutt, marker slutten tydelig (Ferdig!) og ta skritt til siden for sporet.

 

Slepespor: Bind hunden. Vis/lek litt med leke i snor. La hunden se at leken sleper bak deg når du går ut sporet. Merk hvor du går (evt sløyfebånd etc) Gå til hunden ikke lenger ser leken (minst 50 skritt). Legg leken i sporet, litt skjult i mose eller lignende. Gå i bue tilbake til hunden. Sett på sele og vis den sporstart. Følg etter i line når hunden har framdrift og bruker nesen ved å søke nedover, stopp hvis hunden bare virrer/løper. Når hunden finner gjenstanden, oppmuntre til en kort lek. Bytt evt med godbit, ta av selen og gå i bue tilbake. 

Ved godbitsporing skal hunden arbeide nøye og i jevnt tempo
Når du har kommet litt i gang

 

 

Uansett hva du velger, bør du etter noen ganger gå over til å la sporene ligge minst 15 min før du går sporet. Mye av luktbildet i lufta vil da forsvinne, og bare sporlukten i terrenget blir igjen. Når hunden begynner å skjønne oppgaven godt, bør den heller ikke ofte få se at du går ut sporet. Man kan gå ut et spor, gå en tur med hunden, og ta sporet etter turen. Trente hunder kan gå spor som er mange timer gamle, det øker bare konsentrasjonen.

 

Blåser det, så unngå helst å spore i motvind. Husk også at vind/trekk kan flytte ferten til side for sporet, la hunden gå der hvis du da ikke trener IPO-spor (meget nøyaktig sporing)

 

Videre: Godbitspor kan økes i lengde, men legg da ikke lenger godbiter under hvert fotspor – øk ikke antallet godbiter totalt. Slepespor: Gå så langt du vil, bruk kanskje også mer enn en gjenstand i sporet. Trenger ikke slepe hele veien! Legg inn vinkler og buer, men husk å merke godt!

 

 

 

 

 

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)