Pannøs keratitt

Basert på hundesport-artikkel og utenlandske veterinærartikler:

Pannus, eller Kronisk Superfisiell Keratitt, eller Pannøs Keratitt 

Denne sykdommen opptrer hos mange hunderaser, men sees oftest på schäferhund, border collie og andre gjeterhunder, samt husky og greyhound.
Det er stort sett voksne hunder som får denne lidelsen. Årsaken er ikke klarlagt, men man ser den hyppigere hos enkelte raser og det antas at genetisk disposisjon har betydning i utbredelsen av lidelsen.  Det anbefales derfor ikke å avle på hunder som har lidelsen, og ideelt sett bør avlsdyr i disponerte raser undersøkes (friskmeldes) før hvert kull. Men - dette er ikke vanlig  praksis på disse rasene - av de 62 øyelyste schäferhunder som har blitt kontrollert til nå, hadde ingen pannøs keratitt, imidlertid så man enkelte andre øyelidelser)


 Man vet lite om utbredelsen blant dagens schäferhunder, fordi man mangler rutiner for
øyelysning og de fleste tilfeller oppdages hos vanlig veterinær.
Hunder som er utsatt for mye UV-stråler (sterkt sollys, kombinasjon sol/snø, og oppholder seg i høyereliggende områder) har økt risiko.

Hos noen dukker den opp f.eks etter påskeferie på fjellet. Det virker også som om hormonelle variasjoner (løpetid) kan utløse eller  forverre sykdommen.

Sykdommen blir kategorisert i gruppen med immunsykdommer. Dette er sykdommer som
i våre dager øker i utbredelse både blant mennesker og dyr, og årsaken er sammensatt -
dels skyldes de spesielle genkombinasjoner, men økningen vi ser tilskrives også et stadig
mindre "sunt" miljø.

Det er viktig å ta sykdommen alvorlig da den langsomt fører til blindhet dersom den ikke behandles riktig. Sykdommen opptrer vanligvis på begge øyne, men kan se forskjellig ut.

Klinisk vil man først oppdage at det hvite på øyet begynner å bli rødt, det opptrer småblodkar i området og et pigment begynner å vokse innover hornhinnen fra ytterkanten av hornhinnen. Ofte har cellene (plasma og lymfeceller) begynt å vokse innover mot sentrum av hornhinnen sammen med noe pigment før veterinær blir kontaktet.

Da ser forandringen rød-rosa og ”fleskete” ut. Hunden kan ha vondt i øyet og knipe det sammen. En del hunder viser ikke tydelig tegn på smerte fordi forandringen har kommet langsomt og dyrene har blitt vant til den lille smerten dette medfører.

Sykdommen forverrer seg betraktelig når hornhinnen blir utsatt for sollys. Man bør derfor prøve å unngå dette, gjerne ved å kjøpe spesialsolbriller http://www.doggoes.com/shop.aspx og ved å unngå kombinasjonen av sterk sol og snø eller vann. Behandlingen er livslang. Sykdommen kan ikke helbredes helt, men med riktig medisin kan tilstanden bli mye bedre. Man regner ikke med at sykdommen er spesielt smertefull, med mindre det foreligger hissig infeksjon/sår.


Behandling er hovedsaklig tilpassede øyedråper/salve, i begynnelsen/akuttfase inntil 4 ganger daglig men trappes ned til vedlikeholdsdoser etterhvert.  Supplerende behandling med immundempende midler som kortison, evt cyklosporin, ved behov. Salven Optimmun ervanlig å få foreskrevet. Har også fått vite at noen bruker dråper Spersadex med god virkning.

Takk til eiere av hunder med pannus, som har opplyst meg om virksom behandling!

Nettsiden hooked4pets.dk  selger også briller, rimelig. Får dessverre ikke lagt ut lenken,

men takker Geir for tips og bilde.

Fra en besøkende i gjesteboken har vi fått tips om følgende side, hvor man får kjøpt briller som sitter godt:
https://www.rexspecs.com

Takk til Vibeke :)

Her sees bilde av en hund med ubehandlet pannøs keratitt.

Andre øyelidelser

Hunder kan bli akutt solblinde - som mennesker.
Dette er en smertefull tilstand hvor øyet reagerer på overdose av UV-lys.
Spesielt påske med kombinasjon sol/snø/fjell er risikabel.
Hunden bør ha solbriller når du selv føler behov for å bruke det!
Alternativ er plass i skyggen, pauser midt på dagen.

Hunden kan med alderen utvikle grå stær (katarakt) og dette sees som et grålig slør på øyet (linsen blir uklar). Til en viss grad er det vanlig aldersforandring, men også her spiller sollys en rolle for utviklingen.
I gamle dager levde myten om at hunder ble blinde av sukker. Det stemmer dårlig med mindre de har diabetes - men alder og sol er risikofaktorer.

Det finnes en rekke andre øyesykdommer også, De fleste av disse sees kun ved øyelysing, og det er ikke så vanlig på vår rase. Alt fra rene utviklingsfeil i øyet til arvelige lidelser kan forekomme, men er relativt sporadisk/sjelden. Se f.eks Retinal dysplasi.

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe ...

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇...

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og...