Hypofysær dvergvekst hos schäferhund
Dvergschäfer
Disse er sjeldne, men jeg har sett to stykker i levende live for en del år tilbake.

Hypofysær dvergvekst er en arvelig sykdom sm rammer schäfer og også enkelte andre raser. Det er altså ikke noen egen rase eller rasevariant. Dvergene mangler hormoner for normal vekst og utvikling. De kan være små helt fra fødselen av, men vil tydelig vokse mindre enn sine søsken og som voksne veier  de kanskje fra 7-18 kg. De har ofte små, reveaktige fjes og lodden, valpeaktig pels. Noen kan miste pelsen helt eller delvis. Mange er friske men noen har problemer med indre organer og levealderen er som regel ikke like lang som hos rasen forøvrig.Men det finnes enkelte som fungerer meget godt, blant annet hunden på bildet under (agility klasse 3)

Eldste dverg jeg har funnet ble 15 år gammel, må da sies å ha vært en frisk hund. Med hormontilskudd lever mange bedre nå enn tidligere, men noen dør også tidlig, spesielt er hjerteproblemer vanskelig å behandle.

Det finnes en annen form for dvergvekst hos schäfer, disse har korte dachslignende ben, denne formen er enda mer sjelden. Leddproblemer, ellers ikke andre lidelser tilknyttet tilstanden.
Tysk tispe Püppy, 3 år gammel Hypofysær dverg med god helse.
Arv
Arvegangen stemmer godt med en enkel recessiv autosomal nedarving.
Det vil si at begge foreldre må være bærere for at en valp skal få defekten.
Bærerne er ikke selv påvirket, og har normal størrelse.
Det finnes litt ulike grader av sykdommen, mulig det er flere ulike mutasjoner.

Et par kjente bærere har vært importert til Norge, mest kjent kanskje Pirol vom Huize Hintdonk på slutten av 1980-tallet. Alle kjente kan føres tilbake til Vello von den Sieben-Faulen, en hund som har hatt stor betydning i avlen.
I nyere tid har det kommet dverger etter Uran vom Wildsteiger Land, Apoll vom Laacher-Haus, Lasso vom Neuen Berg, Yello vom Wildsteiger Land, As von Wo-Do, Ramon von Adeloga.

Kelly van Dan Alhedys Hoeve (søster av berømte Kimon) er oppgitt å være dverg.

Ny forskning oppgir at kanskje så mange som 10% av tyske schäferhunder kan være bærere av genet. Det er derfor ikke uten videre ønskelig å teste alle eller utelukke bærere fra avl, men mulige/kjente bærere bør ikke kombineres.
Gentest finnes, og bærere kan identifiseres ved blodprøve.

wenche solstad 26.02.2015 23:51

hei har ei på 4 uker som er dverg 750 gram er ho no,hva skjer fremover hva kan jeg gjør for ho skal ha det bra og vokse opp.har aldri vært borti dverg

Gunn Tove 27.02.2015 08:04

Hvis hun virkelig er dverg (hypofysedefekt) og ikke bare liten av andre årsaker? Tidlig ennå.Godt stell, kontakt vet, mulig de kan gi tilskudd av veksthormon.

jan inge 03.04.2013 00:56

takk har fått all info mulig til å kunne følge opp spørsmålet mitt,med oppdretter og andre involverte i saken ,ja inge stene

Andreas 02.04.2013 22:50

Poenget Jan Inge er at man avler ikke på hunder man vet er bærer av dette genet.

jan inge stene 17.12.2011 20:23

er det riktig at det ikke går å teste dalmatinere for dvergvekst og det ikke går å identifisere bærere enda?

andreas 27.04.2013 00:23

Og jo.. Har du nok penger og tid kan du nok få det til.
Krever at du isolerer genet og finner ut hvordan det er bygd opp.
Men stene tror fortsatt det e et virus

Andreas 02.04.2013 22:51

Poenget Jan Inge er at man avler ikke på hunder man vet er bærer av dette genet..

Gunn Tove 23.06.2012 22:29

om det er en annen mutasjon enn hos schäfer så kan det være de må uyvikle en egen test, og slikt kan ta tid (og penger). Men kjenner ikke til om det er slik.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)