Albueleddsdysplasi

Albueleddsdysplasi

Albueleddsdysplasi er en samlebetegnelse for flere ulike tilstander av feilutvikling i albueleddet.
Dette forkortes AD.
Albueleddsartrose (AA) er graden av forkalkninger og slitasje som kommer på grunn av f.eks dysplasier, eller andre tilstander (som skader eller feilbelastning)

Det er innen mange raser vanlig å røntgenundersøke albuene når hunden er ferdigvokst (12 eller 18 mnd) og bildene bedømmes da i følgende grader:

AD grad 0: Fri for albueleddsartrose
AD grad 1: Svak grad
AD grad 2: Middels grad
AD grad 3: Sterk grad

Ca 84% av schäferhundene i Norge er frie for AD, og ca 8% har grad 1. Seks prosent har grad 2 eller 3.

AD og avl

AD er en samlebetegnelse for flere ulike lidelser. Det vi vet, er at hunder med påvist AD vil gi flere avkom med AD enn de uten, men det er også slik at AD-frie hunder selv kan få avkom med AD. 
Som for HD anbefales det at det avles på frie hunder som har flest mulig frirøntgede slektninger.

For schäferhund og en del andre raser er det tillatt å bruke hunder med grad 1 i avl, dersom de kombineres med en fri partner.

AD og dagligliv/bruk

De fleste hunder med påvist AD kan leve godt og lenge. Mange av hunene som får påvist grad 1 på røbtgen merker lite til det, men kan bli stivere og få mer artoser med økende alder.

Noen hunder får store smerter/blir halte i ung alder. Disse kan ofte ha løse biter i leddet, og prognosen er da best hvis disse bitene fjernes ved operasjon så raskt som mulig.

Tilskudd av glukosamin og Omega-3 er også anbefalt for hunder med albueproblemer. Allsidig trening, gjerne svømming, er fint. Hundene skal ikk hoppe ned fra høyder (gjelder forsåvidt alle unghunder) og unngå kraftige vridninger (som i ukontrollert voldsom lek)

Noen hunder (jeg har en slik en selv) viser "alvorlig grad" AD på røntgen, men har ingen kliniske symptomer. Dette kan være tilfelle hvis en løs bit har festet seg likevel, og ligger rett plassert slik at hunden knapt merker det. Min Josefine har en slik "diagnose", som hun ikke aner noe om. Nå seks år og har ikke haltet en dag (AD grad 3)

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)