Hilsetrening

Målet: Hund som hilser villig, avslappet og rolig på fremmed person. Hunden setter seg helst uten kommando, men "sitt pent" kan læres inn. Godbit brukes, og hunden skal ta pent.

Hilsetrening

Hilsetrening passer for de aller fleste hunder, og også valper. Målet er at hunden både skal lære å hilse pent på fremmede og kjente, bli trygg på ulike mennesker og deres kroppsspråk, og at hund og eier dermed blir mer miljøsikre og avslappet. Man kan velge å legge inn en kommando "hils pent" for å hjelpe hunden i nye situasjoner, og man kan også trene førerkontakt/passering av figuranter slik at man ikke nødvendigvis lærer at man må hilse på absolutt alle.

Treningen er spesielt viktig for hunder som er utrygge på fremmede, kanskje er engstelige overfor barn eller eldre, kanskje har dårlige erfaringer eller er generlt reaktive eller vaktsomme. Man kan da tilpasse treningen slik at man øver på å trygge hunden gradvis i det den synes er utfordrende.

Treningen er også ideell for hunder som er overivrige i hilsingen, som hopper, klatrer eller bruker tennene i glede evt frustrasjon. Da fokuserer man på ro i kropp og snute, før godbit/belønning gis. 

Selve treningen

Jo flere deltakere (figuranter) man kan oppdrive, jo bedre. Har du ikke en slik gjeng, så hør med venner, klubbmedlemmer, kolleger eller andre. Kanskje du kan gå sammen med et par andre familier med hund, og trene sammen?
Etterhvert som du og hunden er tryggere, kan du be "tilfeldige" du møter, eller som kommer på besøk, om å bidra ved å gi hunden din en godbit når den setter seg.

På trening fordeler figurantene seg utover, f.eks i e stor sirkel. Alle er utstyrt med godbiter hunden liker, og eier fører hunden fra person til person med mest mulig slakk line. I første runde holder det at hunden får en godbit fra hver person, som rolig holder fram hånden når hunden nærmer seg. Er hunden engstelig, står figuranten med siden til - noen hunder synes øyekontakt, fremoverbøying eller det å gå rett mot er utrygt. Les hunden!

Når hunden har skjønt at alle har noe godt og er greie folk, kan figurantene i neste runde hjelpe hunden til å sitte ved å løfte hånden med godbiten litt opp. Hunden får godbiten når den sitter, og den skal ta pent (ikke belønn tygging/gnaging på fingrene, gi kun godbit når hunden er i venteposisjon)
Hvis hunden er overivrig, hpooer etc, snur figurant ryggen til, og veileder hunden ned i sitt når den har beina på bakken igjen.
Alt dette foregår uten krav, uten stramt bånd, uten kommandering. De aller fleste hunder finner raskt ut hva de må gjøre (sette seg og vente).

Man går gjerne fire-fem runder, og vanskelighetsgraden tilpasses hver hund økende: Bevegelser i hender, gående figuranter, snakkende figuranter, figuranter på huk etc.

Avslutt/ta pause når det går BRA - før hunden blir lei eller utfordringene blir for krevende. 
Ta heller opp igjen treningen en annen dag, eller etter en god pause.


Kommando: Hvis man ønsker å lære inn kommando, bruk gjerne "Hils pent". Da uttaler eier kommanden rett før hunden setter seg. Kommandoen kan da bli en hjelp i nye situasjoner, når den er innlært.

Variant: Eier kan også trene kontakt under runden, trene på å passere figuranter uten å hilse, og at figuranter går imot eller fra uten at man hilser, og hunden fokuserer på fører. 
Legger man også inn dette, får man miljøtrening i pose og sekk.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)