Schäferhund Langhåret

Langhår: Godkjent variant f.o.m 2012

Rustadmoens Joly Langhåret tispevalp

Langhåret schäferhund med underull er godkjent som egen rasevariant og kan stilles på utstillinger fra 1.1.2012. Samme standard for normalhår og korthår, bortsett fra pels:

 

Langhåret (Langstockhaar) med underull: Dekkpelsen er
lang, myk og ikke tilliggende, med faner på ørene og
baksiden av bena, buskete bukser og hale med hengende
faner. Kort på hodet, inni ørene, på forsiden av bena og på
poter og tær, noe lengre på nakken, danner nesten en man.
På baksiden av bena rekker det lange håret til hhv
mellomhånden og hasen og danner tydelige bukser bak på
overlåret.

Det finnes en tredje variant, langhår uten underull - som har midtskill på ryggen, lang og myk pels. Denne varianten er sjelden, og ikke godkjent.

Rustadmoens PiRaja, 7 mnd. (Jaro av Trinento/Rustadmoens Kiara)

Oppdrett av langhår schäferhund

Joly som voksen

Langhårede valper kan bli født av normalpelsede foreldre. Genet for langhår er recessivt og dersom det finnes "usynlig" hos begge foreldre vil statistisk ca en fjerdedel av valpene bli langhåret. To tredeler av de normalpelsede søsken blir også bærere av langhårsgenet.

Mange normalpelsede schäferhunder er bærere av langhårsgen, så det er ikke uvanlig at det er en eller flere langhår i svært mange schäferhundkull.

Vi har hatt langhår i disse av våre kull:
A:1t   B:1t  D:1h   F:3h   G:2(h+t)   H:2(h+t)  J:1t  K:4(3h1t)  L. 1h  O: 1t  P: 4 (2h+2t) R: 2 (1h+1t) S: 2 (1h+1t) U: 1(1t) V:1 (1t) 

Det er fra 2012 også tillatt av NSchK å avle på langhåret schäferhund (har vært tillatt av NKK hele tiden) 
Langhår skal da parres med langhår - avl mellom variantene er ikke tillatt.

Registrering av langhår

Rustadmoens Freddy

Langhår født av langhår foreldre regisreres automatisk som langhår, og alle valper i slike kull vil også bli langhåret.
Langhår født av normalpels foreldre må først registreres som korthår (i en kort periode var det mulig å langhårsregistrere disse direkte, men med webkull ordningen er det ikke mulig).
Dersom valpen stilles ut (meldes da første gang på i normalpels klasse) og får vurdering "langhår" av eksteriørdommer flyttes den til langhårklasse,  dommerbekreftelse og stamtavle sendes til NKK, og valpen omregistreres til langhår. 


Hvor tidlig ser man at en valp er langhåret?

18 dager gammel langhår Rustadmoens Gira Mira

Noen valper ser langhåret ut fra fødselen av. Mye bølger i pelsen, myke og glatte, skinnende blanke er tidlige tegn. Ofte blir man sikrere ved tre ukers alder. Langhår valper har ofte et "morskere" blikk med mere hårtuster i ansiktet/rundt øynene. De ser ofte ikke like "våkne" ut som sine  søsken, og kan virke mer skjeløyde i starten (pga hår i øyekroken,  barter og bølger i ansiktet) men dette snur raskt og ved seks ukers alder begynner langhår valper å bli virkelig vakre. Se flere bilder under K-kull m.m.

Normalt er man ikke i tvil om langhårpels ved åtte ukers alder, men det kan være enkelte valper som er veldig vanskelig å avgjøre. Se da på søsken, foreldre og "pelshistorikk".
Når valpen mister valpepelsen (fra 3 mnd) vil den en periode få kort pels uansett. Lettest i denne perioden er å se på pelsen bak ørene - den vil være lang og myk hos langhår.

Langhår og utstilling

Rustadmoens Kiara 5 mnd 2 x BIR valp langhår Norsk Vinner 12-18 mnd 2013

Langhår kan stilles ut på lik linje med normalpelset schäferhund. Vanligvis for samme dommer. Langhårklassene går av praktiske årsaker alltid etter normalpelsklassene, fordi det skal være mulig å flytte hunder derfra over i langhårsklassen. Noen ganger går hver langhårklasse rett etter tilsvarende normalpelsklasse, og noen ganger tas alle langhårklassene etter at normalhår er ferdig - litt ulik praksis forekommer.

NKK, NSchK, Norsk Vinner er selvfølgelig åpen for langhår.
Hittil har det ikke vært stor konkurranse i langhårklassene, men vi har opplevd å stille i valpeklasse med 5 langhårtisper så man kan heller ikke regne med å vandre rundt i ringen alene. Det er fortsatt slik at det er litt lettere å nå til topps med langhår, pga antallet konkurrenter, men det er etterhvert også mange gode langhårhunder å se.

Rustadmoens Kiara er vår første langhårtispe som ble satt i avl, første kull sommer 2016.
(HD A , AA A, Norsk Vinner, 3xBIR...)
Rustadmoens PiRaja ble nordisk juniorvinner på Dogs4All
Min egen tispe Romi's Buffy har 3 x BIR som valp

Rustadmoens P-kull med mamma Rustadmoens Kiara

Julie 15.08.2022 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

Carina Hellman 02.06.2019 14:57

Jeh har hat langhårete schæfer tiligare. Jeg er 54 år er Hjemme hele tiden. Bor alene. Jeg vil sette opp mg på en langhårete schæfer his dire på listan.

Nikoline 14.05.2017 08:49

Komer fra Vestfold.

Nikoline 14.05.2017 08:46

Jeg er 14å vil ha en hund. Jeg vet at en hund er vansklig å mye jobb. har en stor familie. Som elsker hunder. Vi to hunder. Viss jeg kan kjøpe en valp av dere❤️

Gunn Tove 14.05.2017 10:02

Hei. Hvis familien din er enige om å kjøpe hund så må dere bare ta kontakt med oss. Jeg fikk kjøpe min første da jeg var 16.

Nikoline 14.05.2017 08:43

Har så lyst på en valp. Elsker sjefer

Nikoline 14.05.2017 08:39

Jeg liker også denne siden😘

John georg halsan 13.05.2015 20:01

Hei jeg ser etter en hanhund som står i avl. Helst i nedre sjikt hva størrelse angår. Og ellers godt premiert på utstilling og eller bruks

Gunn Tove 21.05.2015 22:36

Hei, vi har ingen hanner - men Rustadmoens Kairo blir snart godkjent for avl. Egen blogg: www.vitalhund.com

Eirik Tømmerås 04.01.2015 17:42

Hei. Jeg er en 52 år gammel mann som på 32 år har hatt 6 Schæferhunder(derav en langhår f.1989 d.1999) og er nå på leting etter en ny langhår helst hann.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)