Registrering og utstilling av langhår

Registrering

Norsk Junior Vinner -17 Rustadmoens PiRaja

Hvis det fødes et langhårkull etter registrerte langhårede foreldre, blir alle valpene automatisk registrert som langhår når oppdretter melder kullet inn til NKK.

Når det fødes langhårvalper i kull etter normalpelsede foreldre, blir alle valpene først registrert som normalhår. For å få omregistrert en hund til langhår, må den meldes på til og forevises en dommer på utstilling. Den meldes da på som normalhår, og blir flyttet over i langhår etter at dommer har vurdert den. Dommer fyller ut et skjema, som sendes til NKK sammen med reg. beviset (lurt å ha med dette på utstillingen, så kan arrangøren ordne alt). Det koster ikke noe å omregistrere, og du får ny stamtavle i posten fra NKK. 

Det var en kort periode (i 2012) mulig å registrere langhårvalper direkte selv om de var født i normalhårkull, så noen slike valper kan derfor være riktig registrert selv om de ikke er stilt.

Utstilling

Er hunden din registrert som langhår, meldes den på direkte i langhårklasse. Hvis ikke, se under Registrering over.

Alle utstllinger hvor schäferhund deltar, er åpne for begge rasevarianter og de stilles i separate klasser og konkurrerer ikke mot hverandre (før evt i BIG/BIS)
Vanligvis bedømmes langhår etter normalhår i hver klasse. Spør arangør hvis du er i tvil. (Det hender også at alle langhår tas til slutt, og da kan det bli ventetid.)

NKK sine regionutstillinger og Norsk Schäferhund sine utstillinger er alltid åpne for schäferhunder, i tillegg kan også noen uoffisielle (valpeshow, matchshow) ha med schäferhund. Det er sjelden at andre raseklubber har med schäferhunder på sin utstillinger, men sjekk terminlistene (NKK, NSchHK) hvis du er usikker.

Det skilles mellom norsk (NKK) reglement, og "tysk mønster" (spesialutstillinger) og både framføring, regler og premiering er her forskjellig. Dette er likt som for normalhår.
Kort sagt kan man si at på NKK er dobbelthandling forbudt, det utdeles Cert, Ck, Excellent, Very Good etc i premiering og det er hunden der og da som bedømmes.
På tysk mønster tillates dobbelthandling, det deles ut V, (VA på Norsk Vinner), SG, ML og L i premiegrader, og dommer kan ta hensyn til hundens stamtavle, oppnådde meritter, helse og avkom i bedømningen. 
Det kan være lurt å reise på utstillinger av begge typer for å se forskjellen. De fleste schäferhundfolk rangerer tysk mønster høyest, og satser i mindre grad på NKK resultater, men noen driver med begge deler, og noen (ofte ikke-medlemmer i NSchK) driver kun med NKK utstilling.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)