Plutselig lammelse

Fibrocartilaginøs emboli

Fibrocartilaginøs emboli (FCE) er en sykdom som foråsakes av et lite infarkt (sirkulasjonsstopp) i ryggmargen,  som gir akutte symptomer på lammelser.
Nokså vanlig på hund, sjeldnere hos f.eks katt og mennesker.

Sykdommen oppstår ofte akutt, gjerne etter lek/aktivitet. Mange oppgir at hunden har løpt i ring før hendelsen. Noen hunder skriker til, slik at man tror de har slått eller skadet seg. Men tilstanden kan også komme selv om hunden har vært i ro.

Unge hunder av store raser er mest utsatt. Men også middelaldrende og middelstore hunder kan få dette. Det er ikke noen mistanke om arvelig disposisjon.

Årsaken er at en liten bruskbit, av samme type som brusken som sitter mellom ryggvirvlene, løsner og fester seg i et blodkar og dermed hemmer blodforsyningen til en del av ryggmargen.  Dette forårsaker oksygenmangel (ischemi) i en bit av ryggmargen, og nervevevet skades/dør. Dette vil gi lammelser, refleksbortfall og nedsatt følsomhet i området bak skaden. Ofte sees lammelser, ustøhet, og det er nesten alltid verst på ett av bakbena. Halen kan også lammes. Om infarktet sitter i nakkeregionen kan også forbeina påvirkes.
I starten viser hunden ofte tegn på smerte, men etterhvert antas smerten å forsvinne.

Diagnosen mistenkes når andre skader/sykdommer utelukkes. Lammelsen skal ha kommet brått, og er nesten alltid verre (eller bare) på ene siden av kroppen. Pasienten viser normalt ikke tegn på smerte. Røntgen gir ingen funn, men MR kan påvise hevelse i det affiserte området. Lontrastrøntgen KAN vise hevelse av ryggmargen, men påvisning kan være vanskelig.
Spinalvæskeprøve kan vise avvikelser, økt mengde celler eller proteiner.

Behandling er å rehabilitere/trene styrke og balanse. Svømming og etterhvert trening på litt variert underlag anbefales. De fleste blir ganske raskt bedre, noen vil kunne "slepe" litt på f.eks et bakben.

Hvis hunden føler smerte (klypetest i tå) er prognosen god. Hunder som har mistet all smertefølelse har bedre prognose hvis de tidlig opereres, slik at trykket mot nervekanalen minskes og varig skade blir mindre alvorlig.Anette Grinde 23.04.2019 22:19

Hvilkene hjelpemidler burte jeg anskaffe meg for og tilrettelegge best mulig hans hverdag og min selvfølgelig . Blir glad for gode råd og veiledning

| Svar

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe guttungen og når jeg kom tilbake sto hunden og drakk fra bøtten. Er det farlig?

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇😇😇😇😇😍😍ssssåååå ssssøøøøttttt!!!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️😝

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og født dverg-schäferhunder men det har vi heldigvis aldri fått :)